Vilken färg passar bäst?

Falu rödfärg i hetluften
June 14, 2017
Allt du vill veta om penslar
July 1, 2017

Du står i begreppet att måla om huset. Men vilken typ av färg passar bäst? Vad ska man tänka på och vilken färg har kvalité som håller i längden?Målare Stockholm tar färgen på allvar

Måla med plastfärgerna

Akrylatfärgen eller akrylfärg som det kallas i folkmun gjorde sin entré på marknaden i början av sekelskiftet. Den blev snabbt populär och har genom åren förbättras och förfinas så att kvalitén har stigit i sina grader. Denna färg kallas även för en plastfärg, på grund av att den innehåller plastkulor och vatten. Att arbeta med färgen går smidigt och den torkar väldigt fort efter man applicerat den. Med akrylfärg kan man både måla inomhus och utomhus.

Latexfärgen är också en plastfärg som inte direkt tränger in i det material som man ska till att måla. Om oturen finns och du har fått en latexfärg som har en sämre kvalité är det lätt hänt att färgen kommer att börja att flagna. Men denna färg är bra till husfasader om man grundar rejält med olja, då kommer kulören att vara lättarbetad och få en bättre hållbarhetstid. Det är viktigt att grundarbetet blir ordentligt gjort, annars kommer inte färgen att andas och då kommer fasaden bli drabbad av fuktskador. Du behöver ta på minst två omgångar med latexfärg på ett hus för att det ska se bli ett utmärkt resultat.

Målare Stockholm

Framtidens färg

Om du vill verkligen ligga före i trenderna inom måleri ska du prova att måla med nano färg. Den är framtagen med hjälp av svenska forskare för att få fram en färg som ska vara hållbar och kunna vara mera tuff mot algangrepp. Det är genom atom och molekylär teknik som färgen får fram sina egenskaper. Färgen är precis som vilken färg som helst, men det är som sagt behandlingen som är hela skillnaden. Nano färgen är en stark färg som inte ens behöver att grundas och färgen kommer att skydda emot ruskväder och även smuts. Nano tekniken är ny och nackdelarna ligger i att man inte riktigt vet tillräckligt om färgens alla egenskaper.

Linoljefärg

Linoljefärgen var faktiskt före akrylfärgen, den har prytt våra hus i generationer och ger en glansig yta som med tiden kommer att mattas av. Färgen kommer ifrån det lin som växer på våra åkrar och i tillägg adderar man zinkvitt. Färgen ska grundas med olja innan den stryks på. Det är en generös färg som går in i materialet och får en beständig och vacker yta. Om du målar med linoljefärg på huset så har du en färg som inte behöver målas om på 5–15 år. Tänk på att färgen kräver många timmar för att torka. En bra fördel är att färgen är billig i inköpspris.

Slamfärg

Slamfärger har funnits sedan 1500-talet och är en klassiker bland våra färger. Det är en färg som lämpar sig bäst på trähus. Färgen har många olika slags recept och den händiga kan röra ihop sin egen slamfärg. Då kan du behöva linolja, rågmjöl, krita och färgpigment. Kändisen bland slamfärgerna heter Falu rödfärg. Kulören är synonymt med en lantlig sommar Sverige. Färgen penslas på när våren är här eller på sommaren. Underlaget ska vara rent och följ anvisningarna noggrant, som finns på målarburken.

 

Vill du bli uppringd? Lämna ditt telefonnummer här: