Uppåt väggarna

Förnya med färg
July 10, 2017

Det kan låta totalt knaster trist att säga, men när du ska måla behövs det oftast att du ska göra ett förarbete. Varför? Då uppnår man ett bättre resultat och färgen kommer att fästa bättre och träda fram på ett fördelaktigt sätt.

När man ska måla ovanpå en tapet behövs det förarbeten för att det ska se bra ut. Att ha en nymålad vägg som ser bubblig ut är inte en vacker syn. Men för att undvika sådana misstag är det bäst att bocka av arbeten som ger en felfri och snygg vägg i hemmet. Börja helt enkelt med att vattentesta din tapet. Med detta test kommer du snabbt att se om tapeten tål färg och inte börjar att svälla. Det är bra att använd en blomspruta och spruta på med vatten på tapeten. Sen ska du vänta och se hur tapeten reagerar på behandlingen. Om den börjar svälla är det ingen god idé att börja måla. Därför färg innehåller vatten och då kommer tapeten att börja att pösa ut.

Testa din tapet

Om väggen har klarat den utmanade vattentestet så är det bara att börja med att maskera väggens listor och skydda golven från färg spill. Ställ undan möbler och se till att du har en god och rymlig arbetsplats. Det ultimata blir om du kan få bort den gamla tapeten. Du kan ånga bort den eller gå lös på tapeten med varmt vatten för att den ska kunna lösas bort på ett smidigare sätt.

Vinyltapeter kan delas av och om underlaget är jämt behöver du inte gå in och börja att spackla. Allra svårast är det att få bort tapeter som sitter på stenväggar. Dom brukar sitta hårt och då krävs det tålamod och hårt arbete för att tapeten ska ge vika och börja att lossa sitt järngrepp om väggen. Det är mera hanterbart att få bort tapeter som sitter på gipsskivor, dom behöver man oftast inte alls riva bort.

Spackla och slipa

Skär bort skarvarna på tapeten med en tapethyvel. Spackla dina skarvar, men hoppa över detta moment om tapeten har en struktur. Om du skulle begå detta misstag så har du fått en vägg som ser både jämn och mönstrad ut. Undvik gärna det och lägg på ett tunt lager med spackel som ska täcka över alla ojämna partier. Ta bort all överflödigt spackel med en stålspackel. Nästa steg blir att slipa väggen så att ytan blir hanterbar och jämn. Dom skavanker som du ser igenom spacklet kommer också att bli märkbara när du målar över, så gör ett så noggrant arbeta som du bara kan när du slipar väggen. Sedan kan börja att bredspackla, men det kan bara ske om du har fått bort hela din tapet. Annars så börjar tapeten automatiskt att bubbla upp. Efter en bredspackling måste väggen slipas.

Tid att måla

Äntligen har det blivit dags att börja måla på väggen. Börja med att måla uppifrån och ner. Det är bra om du kan måla taket i samma veva, därför annars kommer taket att tendera att se slitet och smutsigt ut. Ta bort askeringstejpen när du är klar och njut av ditt goda arbete.

Målare Stockholm tar färgen på allvar

Vill du bli uppringd? Lämna ditt telefonnummer här: