Falu rödfärg i hetluften

Vilken färg passar bäst?
June 14, 2017

I vårt avlånga land är Falu rödfärg ett heligt begrepp. Ett hus som är målat i denna populära kulör och som dessutom har vita knutar är lika svenskt som sill och jordgubbar på en midsommardag. Det är en färg som har varit med oss sen 1500-talet och kommer alltid att vara en älskad klassiker.

Oroväckande sommar

Med dessa positiva känslor som vi hyser till denna röda färg vet inga gränser. Det är därför som vi blir heligt förbannade när Falu rödfärg började plötsligt att mögla en dag. Ja, du läste rätt.

År 2000 hände det som inte fick hända. Villaägare i Mälardalen såg sina röda hus bli anfräta av mögel. Människorna ville nu till varje pris hitta syndabocken. Vem skulle stå till svars för att våra fasader möglar? Färgen jag köpte var ju ny? Upprörda röster klagade ivrigt hos färgaffären och dom som är mest arga lyfter även telefonluren till Falun. Denna kris ger tillverkarna av färgen ett svårt dilemma. Man vet definitivt med sig att inget fel har begåtts vid själva tillverkningen av våran svenska klassiker. En forskargrupp från Uppsala fick ta itu med detta gåtfulla mysterium. Dom slog sina kloka huvuden ihop och kunde konstatera att det hela måste bero på växthuseffekten. Kunde det verkligen vara så? Chack Målare Stockholm

Slamfärger

Falu rödfärg tillhör en kategori med färger som kallas för slamfärger. Det betyder att färgens pigment är rött. Färgen innehåller linolja, vetemjöl och vatten. Linoljan binder samman färgen så att den fäster bra på våra stugor och villor. Det finns en uppsjö av röda slamfärger hos den lokala färgbutiken. Det är bara små eller större färgskillnader och det mest dramatiska är den djupröda färgen, men det finns även ljusare toner på rött också. Men ju ljusare vi går desto mer blir färgen eld röd eller orange.
När du ska måla med slamfärger så är det bäst att ta fram penslarna när det är sommar, i alla fall om du har planerat att måla utomhus. På hösten är det för rått och fuktigt ute så då kan det lätt bildas mögel. Färgen ska alltid grund målas med utspätt vatten. Sedan ska du blanda till kulören på det bästa sättet som du kan, vissa brukar ta till en färgblandare och montera fast på en borrmaskin. Efter blandningen är klar kan du börja med att stryka tunna lager med färgen. Om du inte är händig och tillverkar din egna färg så ska du läsa på burken om hur många lager som rekommenderas och följ färgfabrikatens anvisningar.

Att måla på en ny slamfärg på en gammal slamfärg är helt okej. Borsta bara av den tidigare färgen så att den nya färgen sätter sig bättre. Men om du skulle försöka dig på att måla om en yta som tidigare har haft en akrylfärg så bör du undvika den kombinationen. Slamfärger finns inte bara i färgen rött, utan även i blått, grönt, gult, grått och svart.

Upplösningen i Mälardalen

År 2000 var ett regnigt år och sommaren var periodvis varm med kraftiga inslag av regn. Detta bidrog till att träfasaderna var ständigt blöta och den nymålade färgen på villorna började sakteligen att mögla. Denna förklaring var det som kom upp till ytan och vi får nog hålla med att den historien skakade om oss rejält, men Falu rödfärg förblir den kulör som inte flagnar för skandaler.

Vill du bli uppringd? Lämna ditt telefonnummer här: