Allt du vill veta om penslar

Vilken färg passar bäst?
June 14, 2017
Förnya med färg
July 10, 2017

Vi ser på penslar som slit och släng varor. Efter vi använt en pensel för ett projekt blir den ofta liggande och då torkar färgen in i penseln, som i sin tur förvandlas till en hård klump som man inte alls kan använda till någonting. Istället borde vi istället vårda våra penslar.

Ta hand om dina penslar

En dyr pensel är givetvis lyxigt och bra. Den ska man vara extra rädd om och ta hand om på bästa sätt, så att den kommer att hålla i några år framåt. När du kommer hem från färgaffären kan du skölja ur dina nya penslar, då förhindrar du att få in lösa hårstrån i färgen från penseln. När du anser att du är klar med att måla ska man helst tvätta sina penslar direkt. Även om du känner dig trött efter
allt målande så är det viktigt att penslarna ska kunna bibehålla sin fräschhet till nästa tillfälle när dom behövs plockas fram. Vatten, diskmedel eller såpa är bra rengöringsmedel som lämpar sig bäst för dina penslar. Vid fikapauser kan du bara plasta in dina penslar.

Matcha färgen med rätt pensel

För att uppnå ett proffsigt resultat på din målning är det bra att ha penslar som matchar den kulör som du målar med. Breda penslar är bra för att tackla dom stora ytorna och dom små penslarna är till för hörnor och vinklar som är knepiga att komma åt. Elliptiskt formade penslar är till för lister och socklar. Penslar som är robusta och har en tjockare borste är lämpade för att måla fasader. En borst som har en blandning av syntet och natur hår är det vanligast som man använder till målning som sker utomhus. Dyra penslar är oftast tillverkade av nylon eller naturmaterial. Naturborstar räknas att vara mera slitstark än penslar som är tillverkade av nylon borst. Nylonborsten passar utmärkt till akrylfärger och naturborsten tar hand om tunnare färger på ett utmärkt sätt. Naturborstar som är dyra brukar komma från Kina och är tillverkade av svinhår. Penslarna passar bäst till färger som innehåller olja. När du står i valet och kvalet inför att välja en pensel så ska du gå på hur borsten ser ut. Den ska vara jämn och innehålla 90% tops. Det betyder att borsten är 90 % av håren är jämna och har precis samma längd. Sedan är det bra om du väljer en pensel som känns god att hålla i handen. Ergonomiska penslar är skonsamma mot dina händer och är bra för dig som vet med dig att du ska måla mycket.

Köp dyra penslar och spara pengar

Billiga penslar kan du köpa om du vet med dig om att du ska engångsmåla. En billig pensel kan ge ett sämre resultat men kan vara bra om du bara ska måla något enkelt och när du inte behöver vara så kräsen med hur det slutliga resultatet kommer att bli. Det blir dyrare i längden för dig att införskaffa billiga penslar och sen kasta bort dom efter varje målning. Satsa på bra penslar som ger dig ett proffsigt måleri som du kan bli stolt över när du har penslat på det sista lagret med färg.

Vill du bli uppringd? Lämna ditt telefonnummer här: